Τι είναι και πώς λειτουργεί το «Πράσινο Πιστοποιητικό»

Παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε στο κοινό το Ψηφιακό Πιστοποιητικό EU Digital Covid Certificate.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα το ενεργοποιήσει, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, νωρίτερα από την 1η Ιουλίου που έχει οριστεί η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του από την ΕΕ.

Τι είναι το «Πράσινο Πιστοποιητικό»
Το πιστοποιητικό στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, διευκολύνοντας τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η ετοιμότητα της Ελλάδας στην έκδοση του πιστοποιητικού δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η εφαρμογή του πριν από την επίσημη ευρωπαϊκή πρεμιέρα σε συνεργασία με άλλες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογο επίπεδο. Αυτό ανέφεραν και κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων που υπάρχουν, ενώ μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα εργαλεία αύξησης της τουριστικής κίνησης, με τη χώρα μας να φιλοδοξεί φέτος να φτάσει στο 50% των επισκεπτών, σε σχέση με το 2019, από 25% που ήταν η επίδοση την περσινή δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος είναι το κύριο οικονομικό μέλημα της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός με συνεντεύξεις σε ξένα μέσα,
οι οποίες θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Εκτύπωση μέσω Taxisnet
Το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι ψηφιακό, θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας gov.gr, χρησιμοποιώντας ο ενδιαφερόμενος είτε τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ του. Επίσης το πιστοποιητικό θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία από τυχόν πλαστογράφηση και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Τι πιστοποιεί
Το Πράσινο Πιστοποιητικό επί της ουσίας βεβαιώνει:
ότι έχει γίνει εμβολιασμός
❙ τον τύπο του εμβολίου
❙ εάν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα
μοριακού τεστ 
❙ εάν έχει ασθενήσει από κορωνοϊό
στο παρελθόν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *