Επένδυση 500 εκατ. € στη μαρίνα του Αστακού

Η ανάπτυξη της μαρίνας του Αστακού από Eλληνες και Άραβες επιχειρηματίες, με στόχο να καταστεί η μεγαλύτερη της Μεσογείου, το project της Microsoft στο Λαύριο, η πρόθεση της αμερικανικής HIG να τοποθετηθεί στα logistics και οι διαπραγματεύσεις του CVC για την απόκτηση της Κολιός, αλλά και άλλων εταιρειών του κλάδου των τροφίμων, είναι τέσσερις μόνο από τις επενδύσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ, που κυοφορούνται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, προσδίδοντας υπεραξία στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, 20 επενδυτικά projects πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις των επιπτώσεων της πανδημίας, δρομολογούνται από Έλληνες και ξένους επενδυτές, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να τοποθετηθούν στους πλέον αναπτυξιακούς κλάδους της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Τουρισμός, logistics, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και νέες τεχνολογίες αποτελούν τους ιδιαίτερα… προσφιλείς για τους επενδυτές τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το στίγμα του επενδυτικού κρεσέντο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας έδωσε από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προάγει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ στις διεθνείς αγορές και επενδύει σημαντικά στην οικονομική διπλωματία. «Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η εικόνα της χώρας: το πώς βλέπουμε εμείς την Ελλάδα, αλλά και το πώς βλέπουν οι ξένοι την πατρίδα μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Φραγκογιάννης.

Η μαρίνα του Αστακού
Σε τροχιά ανάπτυξης μπαίνει η δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) μαρίνες της Μεσογείου, εκείνη του Αστακού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, Έλληνες και Άραβες επιχειρηματίες έχουν αναλάβει την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου project που έχει παραμείνει για χρόνια στα χαρτιά, επενδύοντας περίπου 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του yachting. Οι διαδικασίες για την εκκίνηση του έργου, το οποίο αναμένεται να περάσει από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων  για να υπαχθεί στο γνωστό fast track, έχουν δρομολογηθεί, ωστόσο απαιτείται η άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Στόχος των συναρμόδιων υπουργείων είναι η άρση των αγκυλώσεων, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή ενός έργου που βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης εδώ και περίπου 40 χρόνια. Άλλωστε, η δημιουργία μαρινών ανά την Ελλάδα είναι μία από τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία δίνει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου όσον αφορά το μοντέλο διαχείρισης και τη χωροταξική μελέτη για την ανάπτυξη των μαρινών, καθώς «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αν υιοθετηθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική για την προώθηση των σχετικών επενδύσεων».

Συγκεκριμένα, βάσει του πλάνου του υπουργείου Τουρισμού, καταρτίζεται για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με το οποίο χωροθετείται, αδειοδοτείται και παραχωρείται η χρήση μιας μαρίνας όσο και το μοντέλο διαχείρισης των μαρινών, με απώτερη επιδίωξη την απλοποίηση του νομικού πλαισίου και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κινήσεις που θα επιτρέψουν την προσέλκυση κατάλληλων επενδύσεων που θα αναδείξουν περαιτέρω τους τουριστικούς λιμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν πόροι 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση έργων σε τουριστικούς λιμένες, είτε στο στάδιο της ωρίμανσής τους με την έκδοση των απαραίτητων μελετών και των σχετικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων είτε στο στάδιο ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση αποβλήτων, την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιοποίηση, την προβολή των υπηρεσιών τους, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας σε όλες τους τις εγκαταστάσεις. Η απλοποίηση των διαδικασιών θα καλλιεργήσει το έδαφος για τη δημιουργία ενός δικτύου μαρινών με πλήρεις υπηρεσίες, που θα καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική τόσο για τους επισκέπτες του θαλάσσιου τουρισμού όσο και για τους ίδιους τους επενδυτές.

Microsoft
Στο Λαύριο, σε έκταση 300 στρεμμάτων, σχεδιάζεται από τη Microsoft η δημιουργία ενός Data Center Region στην Αττική, το οποίο θα περιλαμβάνει, εκτός από τα τρία data centers και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων, και κατοικίες για το προσωπικό. Η επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και η λειτουργία της θα βασίζεται κατά 100% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα πραγματοποιηθεί στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», οι εγκαταστάσεις του οποίου εδώ και πολλά χρόνια έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ η ξεχωριστή ιστορία της περιοχής θα λειτουργήσει θετικά για την ευρύτερη περιοχή του δήμου Λαυρεωτικής. Όπως εκτιμάται, με την επένδυση της Microsoft ανοίγονται νέες προοπτικές για την πόλη του Λαυρίου, αφού, εκτός από την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, έχει ήδη σχεδιαστεί η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και της Αττικής Οδού, ενώ θα αναβαθμιστεί και το λιμάνι της πόλης.

Η πρόθεση για τη δημιουργία ενός data center στη χώρα μας από τον αμερικανικό κολοσσό έγινε γνωστή το προηγούμενο φθινόπωρο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. Το σύμπλεγμα τριών ξεχωριστών data centers θα εξυπηρετεί υπηρεσίες cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. To Data Center Region της Αττικής εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη περιοχών cloud της Microsoft, που περιλαμβάνει 63 περιοχές, με το Microsoft Azure διαθέσιμο σε 140 χώρες, και θα δώσει στις εταιρείες πλήρη πρόσβαση στη λίστα υπηρεσιών cloud της Microsoft με αξιοπιστία.

Οι Αμερικανοί της HIG
Μια φιλόδοξη επένδυση με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο δρομολογεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG, με στόχο να ενισχύσει την παρουσία του επί ελληνικού εδάφους στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξής του τόσο στα logistics όσο και στον τουρισμό. Πληροφορίες θέλουν το fund, το οποίο διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 40 δισ. δολαρίων και γραφεία σε μητροπόλεις ανά τον κόσμο, να έχει ολοκληρώσει την απόκτηση από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας Ελλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση. Απώτερη επιδίωξη της HIG είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του κλειστού εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο ως κέντρου logistics.  Η πρόθεση της εταιρείας να αποκτήσει παρουσία στον τομέα των logistics, πάντως, ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Τον προηγούμενο Ιανουάριο, μάλιστα, το fund ανακοίνωσε την είσοδό του σε μία από τις παλαιότερες εταιρείες του κλάδου των logistics στην Ελλάδα, τη Makios Logistics της οικογένειας Μακιού, την οποία θα χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη και την εκτέλεση της στρατηγικής της στην ευρύτερη περιοχή. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2020, η HIG σύναψε στρατηγική συμμαχία με τη Dimand, μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια τοποθετείται στοχευμένα στο τουριστικό real estate και έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό επενδυτή στην εταιρεία Mayor Hotels & Resorts, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία στην Κέρκυρα. Είχε προηγηθεί το deal με την Aldemar, που προέβλεπε την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., αποκτώντας τότε τις ξενοδοχειακές μονάδες «Amilia Mare» και «Paradise Village» στη Ρόδο. Το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, ωστόσο, η HIG το έκανε το 2014,  όταν, μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσηςδανεισμού, απέκτησε τον όμιλο Μαΐλλη, κίνηση που σηματοδότησε και την έξοδο της ελληνικής βιομηχανίας από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: www.real.gr Realmoney 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *